Diafragma bij food fotografie uitgelegd

Wat is diafragma in fotografie?

Diafragma verwijst naar de opening van het diafragma van een lens waar licht doorheen gaat. Het wordt getoond in f/stops en wordt over het algemeen geschreven als getallen zoals 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11 en 16. Lagere f/stops geven meer belichting omdat ze de grotere diafragma’s vertegenwoordigen, terwijl de hogere f/ stops geven minder belichting omdat ze kleinere diafragma’s vertegenwoordigen. 

Diafragma en scherptediepte

Het aanpassen van het diafragma is de gemakkelijkste en meest gebruikte manier om de scherptediepte aan te passen. Een foto met veel scherptediepte heeft zowel het onderwerp op de voorgrond als op de achtergrond scherp weergeven. En een foto met een lage of weinig scherptediepte heeft het onderwerp scherp en de omgeving er rond wazig. Het ‘wazige’ wordt in de fotografiewereld ook wel eens ‘bokeh’ genoemd.

Om veel scherptediepte te bereiken, moet je de f-stop instellen op ongeveer f/11 of hoger. Je hebt dit principe misschien gezien als je naar foto’s kijkt die buiten zijn gemaakt op het helderste moment van de dag. In zo’n geval is de camera meestal ingesteld op f/16 of hoger en is de scherptediepte vrij diep. 

De afstand van de lens

Een ander element dat ook de scherptediepte beïnvloedt, is de afstand van het onderwerp tot de lens.

Hoe dichter een object zich bijvoorbeeld bij de lens bevindt, hoe minder de scherptediepte is. Andersom is het omgekeerde waar, hoe verder weg een object is en waarop gefocust is, hoe dieper/meer de scherptediepte is. 

Door de type lens op basis van de brandpuntsafstand te wijzigen of in te zoomen kan je spelen met de hoeveelheid scherptediepte. Waarom heeft het veranderen van de brandpuntsafstand impact op de scherptediepte? Dit komt omdat de visuele eigenschappen van een bepaalde lens ofwel een grotere scherptediepte (kortere lenzen) of een lagere scherptediepte (langere lenzen) bieden. De fysieke eigenschappen van een lens bij een bepaalde brandpuntsafstand hebben ook invloed op de scherptediepte. Een lens met een kortere brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 35mm, gefocust op 3 meter, ingesteld op f/2.8 heeft een diepere scherptediepte dan een langere brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 180mm. Ook ingesteld op f/2.8 scherpgesteld op 3 meter. 

Hoe kies je het juiste diafragma bij foodfotografie

Hoe kies je het juiste diafragma voor een afbeelding? Als je ’s nachts fotografeert met alleen beschikbaar licht, geeft het misschien de voorkeur aan een sneller, wijd open diafragma als f1.8 om meer omgevingslicht door uw lens te laten. Als je een top shot maakt, geeft een kleiner, gesloten diafragma u een diepere scherptediepte en zorgt u ervoor dat uw hele tafel of onderwerp scherp is. 

Het beste diafragma om mee te fotograferen is het diafragma met een scherptediepte die diep genoeg is om op het onderwerp scherp te stellen. Dit lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar laat het me uitleggen. Bij foodfotografie heeft elk gerecht een andere hoogte en verschillende hoogtelagen.

Als de achtergrond mogelijk afleidt, kan een wijd open diafragma met een kleine scherptediepte helpen uw aandacht op uw onderwerp te vestigen. Wil je toch meer laten zien van de achtergrond, kies dan weer voor een hogere diafragma met meer scherptediepte als resultaat. Hier is een voorbeeld met een cupcake gemaakt met de diafragma’s f/1.8 (links) & f5.6 (rechts).

Bij de foto gemaakt met een hogere diafragme en meer scherptediepte kun je zien dat de de cupcakes op de achtergrond op een roostertje staan.
Er is niets mis met het doelbewust onscherp maken van een deel van je onderwerp, maar als je wilt dat al je onderwerpen overal scherp zijn, zorg er dan voor dat het diafragma dat je selecteert een voldoende diepe scherptediepte heeft.

Conclusie

Scherptediepte is een goede manier om de eigenschappen van je foto aan te passen, en het aanpassen van het diafragma is de ideale manier om dit te doen omdat het weinig of geen effect heeft op de compositie.

Enkel de sluitertijd en/of de ISO moeten gewijzigd worden om de veranderingen in de belichting van de aanpassingen tot het f-getal te compenseren. Veranderingen in afstand en brandpuntsafstand hebben invloed op de scherptediepte maar ook de compositie. Daarom zijn veranderingen in het diafragma de beste manier om met de scherptediepte te spelen zonder de compositie van een foto te beïnvloeden.

Lees meer: