Voorbeeld_Macro_Lens

Hoe kan je het beste fruit fotograferen?

Het beste stuk fruit uitzoeken 

Een stuk fruit of meerdere stukken fruit worden vaak gebruikt in food fotografie. Vaak gebruik je het om je setting wat op te fleuren, op te vullen of om duidelijk te maken wat er in je recept zit. Fruit geeft je setting vaak ook wat meer kleur, want handig kan zijn voor je kleurstellingen. Het kan natuurlijk ook de ster van je setting zijn, bijvoorbeeld als je een mooie foto wilt maken met een stuk fruit. 

De voorbereiding voor je foto kan per foto verschillen. Is het stuk fruit de ster van je setting, zorg dan voor verse en smakelijk uitziende fruit. Bij een fruitboer of op een versmarkt kun je vaak prachtige en unieke exemplaren fruit vinden. Zorg dat je stuk fruit eruit springt! Tip! Bekijk altijd de volledige stuk of stukken fruit, zodat je zeker geen onverwachte oneffenheden op de foto terugziet. Als je een stuk fruit in recept gebruikt, is dit veel minder belangrijk. 

Begin daarom altijd voor de shoot met het maken van je boodschappenlijstje en stel jezelf de volgende vragen: 

  • Welke ingrediënten heb ik nodig voor mijn foodshot?
  • Welke ingrediënten wil ik uitlichten, bijvoorbeeld als decoratie in de setting?
  • Hoe gebruik ik de stukken fruit op de foto? Als garnering of op de achtergrond?
  • Hoe wil ik mijn stuk fruit presenteren, gesneden of volledig?

Dit heeft allemaal effect op de keuzes die je gaat maken bij het kopen van een stuk fruit. Zorg ook altijd dat je genoeg koopt, beter te veel dan te weinig. 

Verplaatsen en bewaren van je fruit 

Nadat je je fruit stuk hebt gekocht is het belangrijk om de fruit goed transporteren. Iedere fotograaf of foodstylist heeft zijn eigen technique. Een voorbeeld is om je fruit in plastic bubble folie te wikkelen, als je geen plastic wilt gebruiken kun je denken aan het inwikkelen in handdoeken. Voor je belangrijke stukken fruit kun je het beste gebruik maken van een cooler. Dit maakt je leven zoveel makkelijker! 

Zorg ook altijd dat je je stuk fruit goed bewaard, zodat het er op de foto nog even goed uitziet als toen je het gekocht hebt. Zet fruit die snel bruin of lelijk wordt, direct in de koelkast. 

Fruit fotograferen 

Ieder fruit heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wanneer je echt goed naar een stuk fruit, volledig of doorgesneden, zie je vaak eigenschappen die je op het eerste zicht niet had gezien. Hierbij een paar tips om je fruit fotografie naar een hoger niveau te tillen: 

  • Houdt je waterspray maar klaar: je fruit een beetje nat spuiten kan helpen om je stuk(ken) fruit super vers en crispy eruit te laten zien. Een paar druppels op je fruit kunnen wonderen doen om je foto net die extra twist te geven. 
  • Bruin geworden fruit is een no go: zorg dat je fruit geen bruine vlekken begint te krijgen. Dit kan je hele foto een minder verse look geven en dit nabewerken kan heel veel tijd in beslag nemen. Je kunt dit voorkomen door je fruit niet te lang te gebruiken en bij sommige fruitsoorten (banaan, appel, etc). helpt het om een beetje citroen op je fruit te doen. Dit zal het proces van bruin wordend fruit vertragen. 
  • Fruit met een takje en wat blaadjes erop geven een leuke en authentieke uitstraling: een stuk fruit kan er snel uitzien alsof het rechtstreeks van de supermarkt komt. een appel met bijvoorbeeld het takje en wat blaadjes erop, geven een leuke extra.
  • Probeer verschillende hoeken, vormen en formaten van fruit. Een citroen kan er bijvoorbeeld in zijn volledigheid er wat saai uitzien, maar als je de schil krult, kan dit een mooie decoratie zijn van een cocktail. Probeer eens out of the box te denken en laat je creativiteit de volle toer gaan.