WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN CAMERA VOOR FOOD PHOTOGRAPHY?
Met meer dan duizenden digitale camera’s beschikbaar is het nogal overweldigend om een keuze te kunnen maken voor wat de beste camera is voor food photography. Er zijn talloze uitstekende camera’s om uit te kiezen in verschillende prijsklassen, en als je begint, zal elke nieuwe camera geweldig zijn. Het komt er eigenlijk alleen maar neer op de persoonlijke voorkeur, functies en budget. Omdat de focus hier ligt op food photography ga ik de meeste belangrijke aspecten aan bod laten komen die belangrijk zijn hiervoor.
1. FORMAAT VAN DE SENSOR
Het eerste waar je aan moet denken als je op zoek bent naar een nieuwe camera, is de grootte van de sensor. Koop je een camera met een cropped sensor of investeer je in een full frame? Je budget speelt de grootste rol hierin bij het bepalen van je keuze. Ga je starten met food photography dan adviseer ik altijd om te beginnen met een crop camera.
Dat wil niet zeggen dat je niet kunt beginnen met een full-frame camera. Maar ze zijn een stuk duurder dan crop sensor-camera’s. Speelt budget geen rol, ga dan uiteraard voor full-frame. Dus als je net begint met voedselfotografie, is een full frame camera misschien niet het beste gebruik van je geld.
Een crop sensor oftewel aps-c camera is goedkoper voor de fabrikant om te produceren. Hierdoor zijn er goede digitale camera’s voor elke prijsklasse beschikbaar.
Met de huidige technologie in deze tijd kunnen er geweldige foto’s gemaakt worden met een crop sensor camera. Maar het probleem is dat je camera en lenzen zich anders gedragen met een crop sensor dan met een full-frame.
Een full-frame apparaat komt overeen met de 35 mm cropped-standaard van traditionele filmcamera’s. Het heeft een sensorgrootte van 24 mm x 36 mm. Een crop sensor is kleiner dan dit. Elke camera heeft een cropfactor. Dit is een getal dat wordt gebruikt om aan te geven hoeveel het apparaat uw afbeelding bijsnijdt in verhouding tot de standaard 35 mm Afhankelijk van het cameramerk of de camera kan dit soms wel een factor 1.5-1.6x kleiner zijn.
Hoe groter de sensor, hoe meer licht er opgevangen kan worden. Dat heeft te maken met de afzonderlijke pixels, die het licht vangen. Op een crop sensor hebben de pixels minder ruimte en is de sensor minder geschikt voor nachtfotografie.
Zo ben ik ooit begonnen met een crop Nikon D3200 camera, die een cropfactor van 1,5 heeft. Dit betekent dat je 1,5x de equivalente brandpuntsafstand van uw lens vermenigvuldigt om de werkelijke brandpuntsafstand te krijgen waarop het lijkt alsof uw foto’s zijn gemaakt. Dus een 50 mm-lens gedraagt zich meer als een 75 mm. Dit is btw een lens die geweldig werkt om voedsel op een full-frame camera te fotograferen.
Ben je een beginner en in bezit van een crop sensor camera en vraag je nu al af wanneer je een overschakeling zou moeten maken naar full-frame dan is dit iets wat je zelf zou moeten beantwoorden. Dit ga je aanvoelen wanneer je er klaar voor bent. Er is geen specifiek moment wanneer je zou moeten upgraden. Op een gegeven moment ga je merken dat je een plateau bereikt in je huidige werk en de upgrade zal je vooruit helpen. Of misschien begin je aangenomen te worden voor professioneel fotografiewerk, dan is dat een goed moment om de overstap te maken.
2. ISO oftewel lichtgevoeligheid
De ISO-waarde is de lichtgevoeligheid van je sensor. Zo heb je overdag vaak een lagere ISO nodig dan ’s avonds. Als je eten gaat fotograferen, zou je meestal op een statief moeten werken. Maar er zullen gevallen zijn waarin je de camera in de hand moet houden. Zoals bij het fotograferen van foodfotografie in een restaurant.
Dit is wanneer uw ISO erg belangrijk wordt. Hoe hoger de ISO, hoe meer kans op ruis. Hoe beter je camera, hoe meer ruimte je hebt om de ISO op te krikken. Ga je bijvoorbeeld veel moody & donkere food photography doen zonder additionele belichting, dan is het juist erg belangrijk om een lichtgevoelige camera te kiezen binnen de full-frame types. Hoe lager de ISO-waarde, des te hoger de kwaliteit van de foto
Crop & full-frame camera’s worden steeds beter in het verminderen van ruis. Maar ondanks deze vooruitgang in cameratechnologie, verslechtert het gebruik van hoge ISO absoluut de beeldkwaliteit.
Nabewerkingsprogramma’s zoals Lightroom kunnen ruis in een afbeelding verminderen in zeker mate. Maar nooit helemaal!
3. Waar ga je de camera allemaal voor gebruiken?
Bij het maken van je keuze kan je jezelf al heel snel laten blindstaren door de vele opties. Daarom is het erg belangrijk om van tevoren erg kritisch te zijn waar je de camera voor gaat gebruiken en waar je naartoe wilt. Wil je hem ook op vakantie gebruiken, dan is een compact formaat handig. Wil je de sportwedstrijden van de kinderen fotograferen, dan is focussnelheid belangrijk. Ga je natuur fotograferen, dan zou het aantal megapixels belangrijk kunnen zijn. Maar ga je voornamelijk voor food photography, wat dus stilstaande objecten zijn focus je dan op de kwaliteit van de sensor en beschikbare lenzen. Aantal foto’s per seconde, focussnelheid, touchscreen, aantal foto’s per volle batterij etc. zijn additioneel en daarom gewoon luxe.
4. Kies een merk & type waarmee je toekomstbestendig bent
a. Canon vs Nikon vs Sony vs Fujifilm vs Leica vs Pentax vs …
Het kan overweldigend zijn om na te denken voor welke merk je nu zou moeten gaan. Elk merk heeft zijn eigen type lensaansluiting, dus schakelen tussen merken is een zeer kostbare aangelegenheid die u ten koste van alles moet vermijden.
Verschillende lenzen kunnen op zowel crop als full-frame camera’s gebruikt worden. Stel dat je eerste camera een crop variant is, dan zou je hiermee ooit kunnen doorgroeien met de meeste lenzen al in je bezit naar full-frame. Bijvoorbeeld een merk zoals Fujifilm heeft enkel crop en geen full-frame. De nieuwste crop Canon camera’s hebben een andere aansluiting dan de nieuwste full-frame camera’s. Stel dat je bij één van deze merken ooit verwacht door te groeien naar full-frame dan zou je alle lenzen moeten verkopen of zelfs overschakelen naar zelfs een ander merk. Houd hier dus rekening mee.
b. Spiegelreflex- of systeemcamera
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker, de systeemcamera is compacter en heeft een digitale zoeker. De nieuwste technologie is datgene van de systeemcamera’s. Waar voorheen spiegelreflex de standaard was is het nu juist de systeemcamera.
Verschillende merken bieden nog steeds beiden types aan. Maar hebben ieder ook weer een eigen type lensvatting. Ga je dus voor toekomstbestendig, kies dan meteen een systeemcamera.
5. Bepaal je budget en spendeer niet alles aan je camera.
De apparatuur die je uiteindelijk allemaal nodig hebt voor food photography kan je budget al snel laten stijgen! Naast de fotografie-appartuur maken verlichting, achtergronden, softwaren, rekwisieten en goed uitziend eten allemaal deel uit van een shoot.
Als je een beperkt budget hebt, zal het hebben van de beste camera, maar geen geld voor lenzen of rekwisieten van goede kwaliteit, je foto’s er niet zo goed mogelijk laten uitzien. Camera’s zullen altijd worden geüpgraded door slijtage of hoger budget, maar rekwisieten en lenzen blijven meestal bij ons voor de langere termijn. Lenzen zijn naar mijn mening belangrijker dan de camera die er aan gekoppeld is.
De beste camera voor voedselfotografie is er een die u zich kunt veroorloven binnen het totaal budget.
Mijn advies voor de beginner: Koop een tweedehands camera, investeer in lenzen van goede kwaliteit en upgrade uw camera wanneer u wat geld begint te verdienen met uw werk.
Conclusie
Laat je niet blindstaren door alle functies & specificaties van de duizende beschikbare modellen. Focus jezelf op de essentie, formaat van de sensor, lichtgevoeligheid, waar je het allemaal voor gaat gebruiken, je budget en of je er toekomstbestendig mee bent.
Beste camera’s per budget:
- 0-500euro: Sony A6000 (crop)
- 500-1000 euro: Canon EOS RP (full-frame)
- 1500-2000 euro: Sony A7R II (full-frame)
- 1000-1500 euro: Nikon Z5 (full-frame)
- 2000 – x000 euro: Sony A7R mark IV (full-frame)
4 redenen waarom foto’s in de handmatige modus maken essentieel is
Je hebt waarschijnlijk keer op keer gehoord dat je met de camera in de handmatige modus zou moeten fotograferen. Maar wat is de handmatige modus
Diafragma bij food fotografie uitgelegd
Wat is diafragma in fotografie? Diafragma verwijst naar de opening van het diafragma van een lens waar licht doorheen gaat. Het wordt getoond in
Tips voor food fotografie
Eten fotograferen is moeilijker dan het lijkt. Onze foto’s zijn verbeterd met heel veel oefenen. Hier zijn onze beste tips over